„Nu zidurile fac o școală, ci spiritul ce domnește într-însa."
Majestatea Sa Regele Ferdinand I al României

Inaugurarea școlii în 1973

În perioada 1967 – 1975 orasul Aiud a cunoscut o rapidă dezvoltare economică. Astfel s-a decis construirea unei școli în cartierul Microraion III, lucrările fiind
demarate în anul 1970 și terminate în 1973.

Copilu Gheorghe,
primul director al școlii

Profesor de biologie-geografie, domnul Copilu Gheorghe a fost primul director al școlii, în perioada 1973-1989.

Școala din Micro 3

Indiferent de denumirile pe care le-a avut
de-a lungul timpului și indiferent de bustul patronului său spiritual care veghează cuminte la intrare, școala noastră a intrat în conștiința aiudenilor ca fiind “școala din Micro 3”.

În perioada 1967 – 1975 Aiudul a cunoscut o rapidă dezvoltare economică prin lărgirea activității Întreprinderii Metalurgice, a Întreprinderii de Prefabricate din Beton și a cooperativelor meșteșugărești.

Evoluția economică a dus la creșterea numărului de locuitori și implicit la o creștere a populației școlare. Astfel, s-a decis, de forurile în drept, construirea unei școli generale în cartierul Microraion III.

Lucrările Școlii Generale Nr. 3. din Aiud , Microraion III au demarat în anul 1970 pentru ca în anul 1973 lucrările de construcție să se apropie de sfârșit.
Prin preocupările Inspectoratului Școlar s-a constituit corpul de cadre didactice pentru a se putea deschide cursurile. 

Inițial cursurile s-au desfășurat numai dimineața, în ele fiind cuprinși doar 519 elevi în 16 clase, 8 la ciclul primar și 8 la cel gimnazial. însă an de an, populația școlară din Microraion III a crescut, în 10 ani ea dublându-se, astfel că elevii au fost puși în situația de a frecventa cursurile în schimburi care începeau la ora 7 și se încheiau la ora 19.

În anul școlar 1999 – 2000, ca urmare a reorganizării rețelei școlare a orașului, s-a revenit la un singur schimb, cursurile desfășurându – se doar dimineața.

Timp de 20 de ani, școala a funcționat sub numele de Școala Generală Nr.3. În toamna anului 1993, când orașul Aiud a sărbătorit 700 de ani de atestare documentară, în cadrul sărbătorilor ocazionate de acest eveniment, școala a primit numele marelui tribun de la 1848, Axente Sever. 

Din data de 2 octombrie 1993 școala poartă numele de Școala cu clasele I – VIII “Axente Sever” în amintirea celui care a fost colaborator apropiat al craiului munților, Avram Iancu și luptător entuziast pentru emanciparea românilor transilvăneni.

În data de 29.02.2012, prin Hotărârea nr. 36 a Consiliului Local al Municipiului Aiud, Școala cu clasele I-VIII “Axente Sever” Aiud devine Școala Gimnazială “Axente Sever” Aiud, incepand cu anul școlar 2012 – 2013, denumire care se păstrează și astăzi.

Deschidem lumea
prin educație!

Ne poți contacta la telefon:

sau trimite un mesaj scris prin formularul de contact de mai jos:

© Școala Gimnazială ”Axente Sever”, Aiud. Toate drepturile rezervate.
Design Web: Emblematic.ro
error: Content is protected !!